Buducnost Taxi Prevoza

Kako bi mogla da izgleda budućnost taksi prevoza

zanimljivosti Comments (1)

Suštinski gledano, malo šta se promenilo u taksi prevozu od njegovog nastanka. Dignete ruku na ulici, kažete taksisti gde da vozi, platite i to je to. Ono što se jeste menjalo tokom godina jeste tehnologija i kvalitet usluga. Sa novijim modelima automobila, taksi prevoz je bivao sve kvalitetniji, brži i sigurniji. Sa razvojem komunikacionih tehnologija promenio se ( i poboljšao ) način na koji pozivamo taksi.

Čak je i pozivanje taksi vozila telefonom zastarela tehnologija! Ne verujete? Onda očigledno niste poručili taksi vozilo preko Twitter-a, nešto što Naxis Taxi nudi već duže vreme i po tome je prvi u Beogradu. Sumnjamo i da ste probali našu Android aplikaciju, koja Vam omogućava da poručite taksi vozilo uz samo par klikova na ekranu Vašeg telefona.

Šta će biti sledeće?

Ne zna se tačno. Možda ćemo taksi pozivati telepatski. Možda će telefoni biti veličine narukvice, pa će biti dovoljno samo da protresemo rukom i taksi će doći.

Ko zna. Svašta se krčka po ljudskoj glavi. Ono što je sigurno je da će promena biti. A osim promena u toj komunikaciji, velike promene nas očekuju i na polju samih vozila.

Grad Njujork je rešio da modernizuje svoj taksi prevoz, i to tako što će uvesti vozilo koje liči na ona iz naučno-fantastičnih filmova.

Nissan je 2012., na sajmu automobila, predstavio svoj model NV200.

Nju-Jork-Taxi

Nju-Jork-Taxi-1

Nju-Jork-Taxi-2

Nju-Jork-Taxi-3

Nju-Jork-Taxi-4

Automobil koji, između ostalog, ima i razne USB priključke za punjenje mobilnih uređaja, kao i klima uređaj koji na zadnjem sedištu kontroliše sam putnik.

Takođe, na zadnjem sedištu se nalazi i veliki displej koji može da služi za zabavu, gledanje mape, ili čak za online plaćanje.

Da, da. Uskoro ćemo taksi usluge plaćati PayPalom… Naravno, kada bude došao u Srbiju. 🙂

Takođe, na podu će se nalaziti i LED osvetljenje, što će olakšati ulazak u taksi po mraku, a može Vam pomoći i da vidite da li Vam je nešto ispalo na pod.

Za vozača, tu je ugrađen GPS sistem, razni USB priključci, a tu je i intercom sistem za komunikaciju između vozača i putnika.

Očekuje se da će ovo biti u upotrebi do kraja naredne decenije…

Ali, njujorški taksi će prvu grupu vozila “izbaciti” na ulice već ove, 2013., godine!

S’ obzirom na cenu cenu vozila od oko 30,000 dolara, možemo očekivati da će se ubrzo nakon toga naći i na ulicama drugih velikih gradova.

Da li će i Beograd biti među njima, videćemo.

Ali, da li je ovo vozilo samo uvod u jednu mnogo veću revoluciju?

Ako pogledamo tehnologiju koju trenutno razvija Google, možda i jeste.

Google već duže vreme radi na razvoju automobila sa autopilotom.

I prema navodima iz Google-a, za sada nema nikakvih problema sa tom tehnologijom.

Da li ćemo možda već krajem ove decenije taksi pozivati pucketanjem prsta, voziti se u hi-tech vozilu BEZ VOZAČA, i na kraju sve to platiti preko našeg smartfona uz pomoć NFC tehnologije, ostaje da se vidi.

Sve u svemu, budućnost taksi prevoza je svakako uzbudljiva, a budite sigurni da će NAXIS taxi, kao i do sada, biti lider u Beogradu po uvođenju svetkih standarda i trendova.

Voleli bismo da čujemo šta Vi mislite o svemu ovome.  Da li biste se vozili u automobilu bez ljudske kontrole?  Da li biste voleli da taksi usluge plaćate putem PayPala ili preko svog smartfona?  Podelite svoje mišljenje u komentaru ispod.

Pin It

» zanimljivosti » Kako bi mogla da izgleda...
On 18/03/2014
By

One Response to Kako bi mogla da izgleda budućnost taksi prevoza

  1. Sasa каже:

    Ovo sa aplikacijom je fenomenalno. Posto sam i ja taksista u Naxis-u, nadam se da ce se brzo narod navici..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

« »