Poziv Taxi

Zašto su taksi vozila tradicionalno žute boje?

zanimljivosti Comments (0)

Da li ste se ikad pitali zašto su taksi vozila uglavnom žute boje? Zašto ne crvena, zelena, crna?

Iako biste pomislili da je u pitanju nasumičan izbor boje, on je zapravo baziran na NAUCI! Naime, jedna studija Univerziteta u Čikagu pokazala je da je žuta boja najuočljivija u gužvi, pa samim tim i najpogodnija za taksi vozilo.

Nije sigurno ko je prvi odlučio da “ofarba” vozila u tu boju. Po jednom izvoru, to je uradio Džon Hertz, osnivač Yellow Cab Company u Čikagu, 1914. godine, upravo nakon pomenute studije. Po drugom izvoru, prvi je “uzeo četku u ruke” Hari N. Alen, koji je i prvi “doneo” taksi iz Francuske u Njujork. Kako oba izvora navode da je glavni motiv za odabir žute boja bio upravo uočljivost te boje, možemo da kažemo da su otprilike u isto vreme odlučili da svoja vozila ofarbaju tako.

Odatle se taj “trend” preneo i na ceo svet, i ubrzo su “požutela” i taksi vozila širom sveta.

Ostaje pitanje: zašto je danas sve manje taksi vozila žute boje? Razloga može da ima dosta, a jedan od njih je, naravno, finansijski. Zamislite koliko bi taksi kompaniju koštalo da svako svoje vozilo mora da prefarba. Dalje, razlog može da bude i činjenica da se za privlačenje pažnje sada borimo na neke druge načine.

Naxis se, recimo, za Vašu pažnju bori kvalitetnom uslugom, kvalitetnim i udobnim vozilima, jednostavnim pozivanjem vozila ( sa svog mobilnog telefona samo pozovite *TAXI), mogućnošću naručivanja vozila putem Tvitera (samo nam tvitnite adresu na @NaxisTaxi), besplatnom Android aplikacijom za naručivanje vozila uz samo par klikova, i tako dalje.

Sada, kada znate zašto su taksi vozila žute boje, i zašto neka nisu, i zašto je Naxis najbolji izbor, ne zaboravite da nas pozovete kada krenete u provod.

Pin It

» zanimljivosti » Zašto su taksi vozila tradicionalno...
On 18/03/2014
By

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

« »